Project Landschapsvrijwillig(st)ers van start

Regionaal Landschap Westhoek en Stad Ieper rollen met verschillende partners een vernieuwend plattelandsproject uit dat inwoners van de Westhoek ertoe aanzet om zelf mee(r) vorm te geven aan het landschap door er effectief in aan de slag te gaan.

 

 

Atelier in Kazematten

In Ieper start een pilootproject met de opening van een gloednieuw atelier in ‘Kazemat 5’. De enthousiaste vrijwilligersgroep krijgt er een goed uitgerust materialendepot. Een verzamelplek waar ook vormingen kunnen plaatsvinden en waar lokale natuurkenners de vrijwillig(st)ers mee op sleeptouw nemen en voor een gezellige werksfeer zorgen. De groep vrijwillig(st)ers steekt voortaan om de twee weken op woensdag en/of zaterdag de handen uit de mouwen in het Hoornwerkpark, het vestinglandschap met het Ketelkwaad en Hamiltonpark en de educatieve natuurtuin De Triangel. Ze werpen er takkenrillen op, richten schuilplaatsen in voor egels en amfibieën. Het team werkt ook sluippaadjes weg en bekijkt welke ‘wildere’ begroeiing moet opgeruimd worden.

 

Westhoek aan de beurt

Na Ieper is het ook de bedoeling om de landschapskwaliteit in gans de Westhoek te verbeteren. Een groeiende groep vrijwillig(st)ers wil zich actief inzetten voor de natuur in hun eigen, nabije omgeving. Het gaat om onderhoud van groengebieden op openbaar domein, knotbomen en houtkanten, hoogstamboomgaarden, wandelroutes en ommetjes, klein historisch erfgoed zoals kapelletjes, groene schoolomgevingen …

 

Ook in jouw buurt?

Wie zelf plekjes in de buurt kent die wel eens onder handen kunnen genomen worden, of zin heeft om nieuwe mensen te ontmoeten, is nog welkom. “We zoeken helpende handen voor allerlei leuke werkjes en waardevolle realisaties in de natuur,” aldus Bert Acket die de teams met landschapsvrijwillig(st)ers aanstuurt. Mailen kan naar bert.acket@rlwesthoek.be. Meer info over dit Leader Project op www.rlwesthoek.be. Dit is een initiatief van het Regionaal Landschap Westhoek, i.s.m. Stad Ieper, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en Regionaal Landschap De Voorkempen, met steun van de Provincie West-Vlaanderen.