separator

Landschapsvrijwillig(st)ers

 

Geef zelf mee(r) vorm aan het landschap door er effectief aan de slag te gaan!

 

Met het nieuwe LEADER project Landschapsvrijwillig(st)ers willen we de landschapskwaliteit in gans de Westhoek verbeteren. We geven inwoners de kans om zich actief in te zetten voor het landschap in hun eigen, nabije omgeving. We voorzien het nodige materiaal en zorgen voor vorming en begeleiding. De gezelligheid van het samenwerken en de verbondenheid met de natuur en onze prachtige streek krijg je erbij…

Het gaat om:

 • onderhoud van groengebieden op openbaar domein
 • beheer van knotbomen en houtkanten
 • snoeien van hoogstamboomgaarden
 • wandelroutes en ommetjes
 • klein historisch erfgoed zoals kapelletjes
 • groene schoolomgevingen

Hou me op de hoogte van activiteiten, vormingen en opstart van vrijwillig(st)ersgroepen in de Westhoek.

Start in Ieper

In Ieper startte een pilootproject met de opening van een gloednieuw atelier in ‘Kazemat 5’. Een enthousiaste vrijwillig(st)ersgroep beschikt er over een goed uitgerust materialendepot. Een verzamelplek waar ook vormingen kunnen plaatsvinden en waar lokale natuurkenners de vrijwillig(st)ers mee op sleeptouw nemen en voor een gezellige werksfeer zorgen.

 

Zo steekt de groep vrijwillig(st)ers om de twee weken op woensdag en/of zaterdag (van 14 tot 17u) de handen uit de mouwen in Ieper: vooral in het Hoornwerkpark, het vestinglandschap met het Ketelkwaad, het Hamiltonpark en de educatieve natuurtuin De Triangel. Ze snoeien, maaien, steken plantgoed in de grond, werpen takkenrillen op, richten schuilplaatsen in voor egels en amfibieën, hangen nestkasten op … en zorgen zo voor de nodige meerwaarde in het landschap.

Wie wil aansluiten bij deze vrijwillig(st)ersgroep in Ieper of op de hoogte wil blijven van de open werkdagen en wat op de planning staat, kan zich hier inschrijven.

 

Vanuit de ervaring die we opdoen in Ieper, willen we een goed georganiseerde vrijwilligerswerking landschapsbeheer uitrollen in alle steden en gemeenten van de Westhoek.

  

Ook in jouw buurt?

Ken je zelf plekjes in de buurt om onder handen te nemen? Zin om nieuwe mensen te ontmoeten? Goesting om samen buiten te werken? Of misschien zelfs een beetje bij te leren?

 

Wees welkom! “We zoeken helpende handen voor allerlei leuke werkjes en waardevolle realisaties in de natuur en het landschap,” aldus Bert Acket die de teams met landschapsvrijwillig(st)ers opstart en begeleidt. Contacteer hem via bert.acket@rlwesthoek.be of op het nummer 0484 20 14 21.

 

Vragen, opmerkingen, suggesties of andere wilde ideeën rond natuur- en landschapsbeheer met vrijwillig(st)ers in de Westhoek zijn uiteraard ook altijd welkom. 

Dit LEADER project is een initiatief van

 • Regionaal Landschap Westhoek, i.s.m.
 • Stad Ieper
 • Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
 • Regionaal Landschap De Voorkempen
 • met steun van de Provincie West-Vlaanderen