Kruisbestuiversplan?

In 2024 lanceren de Regionale Landschappen van West-Vlaanderen samen met de Provincie een West-Vlaams Kruisbestuiversplan. De uitvoering van dit plan loopt via een nauwe samenwerking met de steden en gemeenten in West-Vlaanderen. Het plan vertaalt zich concreet in acties en ecologisch waardevolle maatregelen voor de insectenwereld.

 

Een groot deel van de acties en maatregelen bieden de Regionale Landschappen veelal gratis aan in alle steden en gemeenten van de provincie. Voor een meer specifiek aanbod op maat en een begeleidingstraject richting Kruisbestuivergemeente of -stad wordt een financiële bijdrage gevraagd.

Waarom?

In West-Vlaanderen  tellen we  230 soorten wilde bijen, waaronder enkele uniek voor Vlaanderen. Omdat wilde bijen als groep heel divers zijn, schuiven we 15 bijen naar voren die typisch zijn voor West-Vlaanderen, zoals de grashommel, de kustbehangersbij en de paardenbloembij. Door deze bijen als symboolsoorten te lanceren, kan er op een wervende en doeltreffende manier gecommuniceerd worden naar het grote publiek, en daar profiteren alle soorten van mee. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om inrichtingen en beheer af te stemmen op deze typisch West-Vlaamse bijensoorten.

 

Rapport

Er werd niet zomaar lukraak gekozen voor enkele bijen. Dit gebeurde op basis van een rapport dat tot stand kwam in samenwerking met Natuurpunt Studie. In het rapport staat per symboolsoort een beschrijving met tips voor acties en beheer.

Contact?

Ook een Kruisbestuiversplan in jouw gemeente? Contacteer Matti Pisman via matti.pisman@rlwesthoek.be of 0486 76 04 06 voor meer informatie.

 

 

Afbeeldingen: Vildaphoto