Inventarisatie en beheerplan

In het voorjaar 2021 werd gestart met het PDPO-project Bomenplan. Voor dit project werken we samen met Regionaal Landschap Houtland en Polders, Stadlandschap ’t West-Vlaamse Hart, Stadlandschap Leie & Schelde en Provincie West-Vlaanderen. Met dit project helpen en ondersteunen we gemeenten en steden in het beheer van de bestaande bomen en de aanplant van nieuwe bomen op het openbaar domein. Hierbij wordt een inventaris en beheerplan opgemaakt van alle bomen op het openbaar domein en wordt op kaart gezet waar nog bomen kunnen aangeplant worden. Na rondvraag aan alle gemeenten en steden in West-Vlaanderen die samenwerken met een Regionaal- of Stadlandschap werden er uiteindelijk 12 gemeentes geselecteerd. Voor de Westhoek zijn dit Vleteren, Lo- Reninge, Kortemark en Koekelare. Voor de andere regio’s zijn dit Torhout, Beernem, Lichtervelde, Tielt, Wielsbeke, Anzegem, Zwevegem en Menen.

 

Tussen mei en december van het afgelopen jaar werden door onze 3 projectmedewerkers al zo’n 20.000 bomen geïnventariseerd in Torhout, Wielsbeke, Lichtervelde, Anzegem, Vleteren en Lo-Reninge. Dit gaat van prachtige veteraanbomen tot kwijnende exemplaren die dringend moeten vervangen worden.

 

Die inventarisatie gaat als volgt: de medewerker bezoekt eerst alle eigendommen van de gemeente of stad op zoek naar hun bomen. De bomen worden vervolgens als een punt op een kaart gezet via de app ‘Dipla’ op de tablet. Daarna wordt informatie toegevoegd, zoals boomsoort, beheervorm (geknot, gekandelaberd of vrij uitgroeiend), conditie… Op basis van die gegevens wordt dan het beheerplan opgemaakt.

 

Tijdens de wintermaanden zijn de meeste bomen hun blad kwijt en is het moeilijker om een even kwalitatieve inventaris te maken. Daarom ligt die dan even stil en wordt het tijd voor de kansenkaarten. Hierbij worden per locatie omgevingsfactoren opgelijst, zoals landgebruik, oriëntatie… waaraan telkens een score wordt gekoppeld. Iedere locatie krijgt zo een totaalscore die het potentieel van de aanplantplek weergeeft.

 

 

Met dank aan

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Schaduwbomen

 

Onder de slogan ‘Staat de airkoe in jouw weide aan?’, nodigen we met een mini-campagne landbouwers uit om een boom op hun graasweide te overwegen. Op die manier verhogen we het dierenwelzijn en verfraaien we het landschap. Ook mooi meegenomen: bomen in de weide zijn een opsteker voor de natuur en de biodiversiteit. We bieden 500 gratis schaduwbomen aan, inclusief plantwerk, aan de landbouwers uit de 12 deelnemende gemeentes.

Klimaatbomen

 

Ook de particulieren uit de 12 deelnemende gemeenten zullen in de loop van het jaar de kans krijgen om een gratis klimaatboom te verkrijgen. Hiervoor zijn 1.000 bomen beschikbaar.