Inventarisatie en beheerplan

Met dit project helpen en ondersteunen we gemeenten en steden in het beheer van de bestaande bomen en de aanplant van nieuwe bomen op het openbaar domein. Hierbij wordt een inventaris en beheerplan opgemaakt van alle bomen op het openbaar domein en wordt op kaart gezet waar nog bomen kunnen aangeplant worden.

 

Die inventarisatie gaat als volgt: de medewerker bezoekt eerst alle eigendommen van de gemeente of stad op zoek naar hun bomen. De bomen worden vervolgens als een punt op een kaart gezet. Daarna wordt informatie toegevoegd, zoals boomsoort, beheervorm (geknot, gekandelaberd of vrij uitgroeiend), conditie… Op basis van die gegevens wordt dan het beheerplan opgemaakt.

 

Tijdens de wintermaanden zijn de meeste bomen hun blad kwijt en is het moeilijker om een even kwalitatieve inventaris te maken. Daarom ligt die dan even stil en wordt het tijd voor de kansenkaarten. Hierbij worden per locatie omgevingsfactoren opgelijst, zoals landgebruik, oriëntatie… waaraan telkens een score wordt gekoppeld. Iedere locatie krijgt zo een totaalscore die het potentieel van de aanplantplek weergeeft.

 

Momenteel is onze medewerker aan de slag in De Panne, Langemark-Poelkapelle en Veurne.

Schaduwbomen

 

Onder de slogan ‘Staat de airkoe in jouw weide aan?’, nodigen we met een mini-campagne landbouwers uit om een boom op hun graasweide te overwegen. Op die manier verhogen we het dierenwelzijn en verfraaien we het landschap. Ook mooi meegenomen: bomen in de weide zijn een opsteker voor de natuur en de biodiversiteit. We bieden gratis schaduwbomen aan, inclusief plantwerk, aan de landbouwers uit de 3 deelnemende gemeentes.

Klimaatbomen

 

Ook de particulieren uit de 3 deelnemende gemeenten zullen de kans krijgen om een gratis klimaatboom te verkrijgen.