Gezocht: Zorro

OPSPORINGSBERICHT

Naam: eikelmuis

Plaats: nog onbekend

Uiterlijk kenmerk: draagt een zorro-masker

 

Zorro gezocht!

Weet jij waar we Zorro kunnen vinden in de Westhoek? Misschien woont hij in jouw tuinhuis of heeft hij een knus plekje gevonden in jouw haag? Je hebt het ongetwijfeld al door, maar neen, we zijn niet op zoek naar Zorro uit de gelijknamige televisieserie! Wie zoeken we dan wel? De zeldzame en bedreigde eikelmuis! Om doelgericht te kunnen werken aan de bescherming van de eikelmuis is het noodzakelijk om te weten waar de soort nog voorkomt. Iedereen kan ons hierbij helpen, ja juist, ook jij!

 

Geef een seintje

Heb je een eikelmuis gezien? Of weet je waar er nog zitten? Super! Prijs jezelf gelukkig dat je dit unieke diertje hebt waargenomen! Maar laat je het ons ook even weten? Zo kunnen we zijn voorkomen in de Westhoek verder in kaart brengen. Bel of mail het Regionaal Landschap Westhoek via 051 54 59 62 of miguel.depoortere@rlwesthoek.be en bezorg ons de datum van je waarneming, aantal waargenomen eikelmuizen, precieze plaats en eventueel wat bijkomende toelichting. Of misschien slaagde je er zelfs in een foto te nemen? Weet je waar vroeger eikelmuizen zaten, maar zijn ze ondertussen spijtig genoeg verdwenen? Ook dit is interessante informatie voor ons. Wij bedanken je met een kleine attentie!

 

Wie is Zorro?

In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden is onze Zorro alles behalve een gewone muis! Hij behoort tot de familie van de slaapmuizen, die allen een lange winterslaap houden. Zijn typische verschijning maakt hem ook onmiskenbaar: bruinachtig van kleur met een witachtige onderzijde, grote oren, zwart-witte pluimstaart én een zwart Zorro-masker. De eikelmuis is in West-Vlaanderen uitgeroepen tot één van de symboolsoorten van het provinciale natuur- en milieubeleid. Hij kreeg hiervoor reeds zijn eigen soortactieplan. Het Regionaal Landschap Westhoek zet zich in het kader van dit actieplan – samen met verschillende partners – in voor zijn bescherming. Binnen het Europees Interreg V-project TEC! (Tous Eco-Citoyens! of Iedereen Eco-Burger!) gebeurt dit zelfs samen met enkele Noord-Franse en Waalse partners.

 

Wil je zelf Zorro helpen?

Wil je hem helpen door je tuin eikelmuisvriendelijk in te richten? Super! Het Regionaal Landschap Westhoek helpt je. Kijk op https://www.rlwesthoek.be/wat-doen-we/natuurzorg/ of contacteer het Regionaal Landschap Westhoek voor meer informatie via 051 54 59 62 of miguel.depoortere@rlwesthoek.be.