Rood straatlicht in Zillebeke

Langs het Huyspad en de Seelbachdreef kleuren de lampen voortaan rood. Zo vormt de straatverlichting geen obstakel meer voor de talrijke vleermuizen die langs de Vijverbeek dwars door Zillebekedorp vliegen. De nieuwe LED-verlichting verbruiken bovendien veel minder energie. Een vleermuisvriendelijke samenwerking dus tussen stad Ieper en Regionaal Landschap Westhoek.

 

Rood straatlicht in Zillebeke

Inwoners van Zillebeke zullen merken dat een aantal straatlampen in het dorp een ongewoon rood licht uitstralen. Deze lampen zijn niet defect. De rode lampen werden recent geïnstalleerd door Fluvius in opdracht van de stad Ieper en van het Regionaal Landschap Westhoek.

 

Vleermuisvriendelijke verlichting

De bedoeling is om langs het Huyspad en de Seelbachdreef een type verlichting te voorzien die geen obstakel meer vormt voor de talrijke vleermuizen die zich langs de Vijverbeek dwars door Zillebekedorp verplaatsen. Uit langdurig onderzoek blijkt immers dat de Vijverbeek in Zillebeke een van de belangrijkste routes voor vleermuizen is. De dieren schuilen overdag in de Gasthuisbossen en vliegen ’s avonds kort na zonsondergang naar Zillebekevijver, de Verdronken Weide en de vestingen waar ze naar insecten en andere prooidiertjes zoeken.

Een heikel punt voor de vleermuizen vormt echter de straatverlichting nabij de beek in het dorp. Vleermuizen vermijden, als echte nachtdieren, het felle licht van klassieke straatlampen en nieuwe types witte LED-lampen. De UV-stralen van deze lampen verblinden en verwarren de dieren. Mede hierdoor krijgen vleermuizen het steeds moeilijker in ons landschap. Nochtans bewijzen ze ons onschatbare diensten: elke nacht opnieuw vangt elke vleermuis enkele honderden schadelijke of lastige insecten zoals muggen en motten.

Gelukkig bestaat er intussen vleermuisvriendelijke LED-verlichting. Bij deze lampen werd het UV-rijke blauw-witte licht grotendeels weggefilterd en blijft er een warm oranjerood licht over. Dat licht stoort vleermuizen veel minder.

 

Win-win

Ook voor ons, mensen, biedt dit gefilterde licht voordelen: het contrastzicht, belangrijk voor de verkeersveiligheid, blijft maximaal en het storende effect van UV-licht op onze slaaphormonen, en dus ons natuurlijke dag- en nachtritme, verdwijnt.

Het stadsbestuur van Ieper geniet voor deze vleermuisvriendelijke verlichting een toelage van 50% dankzij de samenwerking met het Regionaal Landschap Westhoek. Die nieuwe straatlampen verbruiken bovendien veel minder energie. Met andere woorden: een win/win voor iedereen.

In het begin zal het wat wennen worden, maar we zijn ervan overtuigd dat het publiek geen hinder zal ervaren bij het gebruik van deze nieuwe, vleermuisvriendelijke straatlampen. Om de inwoners van Zillebeke goed te informeren werd een infofolder over dit project huis-aan-huis bedeeld. Later op het jaar, op zaterdag 31 augustus, wordt er in Zillebeke een vleermuizenavond ingericht, waarbij de vleermuizen ook zullen geobserveerd worden.