[Persbericht] Neuzen in dezelfde richting voor de Westkustduinen

Vanaf 2025 coördineert Regionaal Landschap Westhoek vzw het nieuwe Strategisch Project ‘Westkustduinen’, lopend vanaf de Franse grens in De Panne tot aan de IJzermonding in Nieuwpoort. De bedoeling is om de visies van diverse actoren op één lijn te krijgen en zo te bouwen aan een leefomgeving klaar voor toekomstige generaties. Duinen spelen namelijk een steeds belangrijkere rol als kustbeschermend element met de stijgende zeespiegel in het achterhoofd. Minister voor Omgeving Zuhal Demir keurde de aanvraag van Regionaal Landschap Westhoek vzw voor de coördinatie van dit nieuwe Strategisch Project goed.

 

Verschillende belangen

De combinatie van verschillende landschapstypes maakt dat de Westkustduinen een uniek gebied is in Vlaanderen. Met het Strategisch Project ‘Westkustduinen’ wil Regionaal Landschap Westhoek vzw de uitdagingen rond klimaatadaptatie op een evenwichtige wijze trachten te verbinden met de maatschappelijke vragen rond recreatief medegebruik. “Dit ambitieus initiatief wil alle actoren rond de tafel krijgen,” zegt Jurgen Vanlerberghe, voorzitter van Regionaal Landschap Westhoek vzw. “Hierbij denken we aan landbouw- en natuurorganisaties, lokale en bovenlokale overheden, toerisme, recreatie en de blauwe economie. Er moet een verbeterde afstemming komen rond recreatie, natuurbehoud, erfgoedbeheer, kustverdediging, waterbeheer en landschapsontwikkeling.” Naast de coördinatie hiervan, zal er ook veel kennis uitgewisseld worden tussen de partners.

Praktische uitvoering

Concreet worden de ambities van de projectpartners geïnventariseerd en onderbouwd met kaartmateriaal. Van daaruit wordt een kansenkaart met gemeenschappelijke ambities gemaakt. Vervolgens voeren de projectpartners acties uit op het terrein en rollen ze een actieprogramma uit naar breed publiek. Educatieve centra zullen nauwer samenwerken en gezamenlijk ontwikkelen de partners activiteiten die de bezoekers in staat stellen om de natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van de duinen te beleven, terwijl de ecologische waarde ervan gevrijwaard of verhoogd wordt.

Ook inwoners spelen belangrijke rol

Een derde van de duinen ligt in private tuinen. Het project wil die eigenaars bewust maken van de mogelijkheden die zij dus hebben om het duinengebied te versterken. Privaat tuinbeheer heeft een grote invloed op het duinecosysteem en kan de unieke omgeving beschermen en versterken.

Gebiedsgerichte benadering

Coördinator van het Strategisch Project ‘Westkustduinen’, Regionaal Landschap Westhoek vzw, zal de komende drie jaar nauw samenwerken met gemeenten De Panne en Koksijde, stad Nieuwpoort, Agentschap voor Natuur en Bos, Vlaamse Land Maatschappij, het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, Aquaduin, de Blauwe Cluster, Agentschap Onroerend Erfgoed, Departement Omgeving, provincie West-Vlaanderen, Westtoer, Toerisme Vlaanderen, Westkustpolder, Natuurpunt, landbouw(ers)(organisaties) zoals Boerenbond, West-Vlaamse Milieufederatie, UGent, Instituut voor Natuur en Bos Onderzoek, bezoekerscentra Duinpanne, Duinenhuis, Doornpanne …, en uiteraard ook de bewoners.

Noot aan de redactie

Voor meer informatie over de het nieuwe Strategische Project ‘Westkustduinen’ kunt u steeds terecht bij Niels Dabaut, algemeen coördinator van Regionaal Landschap Westhoek vzw via niels.dabaut@rlwesthoek.be of op het nummer 0487 61 28 11.