Luistervinken en ravotten in de Sixtusbossen – kasteeldomein De Lovie

Vanaf de herfstvakantie kunnen jong en oud nog meer genieten langsheen het Multimovepad in de Sixtusbossen en kasteeldomein De Lovie. Via de ErfgoedApp kan je 2 gloednieuwe tours downloaden: ‘Luistervinken in de Sixtusbossen’ en ‘Luistervinken in domein De Lovie’. Ze laten ons kennis maken met deze unieke domeinen en haar bewoners. Weetjes en keileuke opdrachtjes zorgen er voor dat op stap gaan in de natuur een nog leuker avontuur wordt. ‘Luistervinken’ is een initiatief van het Regionaal Landschap Westhoek en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid in samenwerking met De Lovie vzw, Stad Poperinge, Gemeente Vleteren en Sport Vlaanderen.

 

Met de ErfgoedApp op stap

Door het inscannen van één van de bordjes met de bewegingsvaardigheden of het ingeven van een cijfercode kan je via de gratis downloadbare ErfgoedApp de verschillende geluidsfragmenten opstarten. ‘Luistervinken in de Sixtusbossen’ laat je kennismaken met verschillende bosbewoners zoals de vos, eekhoorn, gaai, specht, vleermuis, rode bosmier en de boswachter. ‘Luistervinken in domein De Lovie’ focust eerder op de geschiedenis en het erfgoed uit de mond van vroegere en huidige bewoners. De tekstjes werden ingesproken en van muziek voorzien door o.a. verteller en muzikant Yves Bondue en collega’s.

“Via de luisterfragmenten proberen we een goede mix te brengen tussen enerzijds weetjes over de domeinen en haar bewoners en anderzijds leuke opdrachten langsheen het Multimovepad,” aldus Ann Vansteenhuyse, medewerker natuureducatie bij het Regionaal Landschap Westhoek. “Zo ravotten de kinderen niet alleen in de gezonde boslucht, maar leren ze op een zeer laagdrempelige manier ook iets bij over de natuur en de boeiende (streek)geschiedenis.”

“Met de Multimovepaden willen Sport Vlaanderen en Natuur en Bos kinderen de natuur in krijgen,” aldus Lieven Lanszweert, Projectleider Natuurbeleving bij Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. “We zijn dan ook verheugd dat we met ‘Luistervinken’ een extra belevingslaag toevoegen aan dit uitdagende beweegpad waardoor een bezoekje aan het Multimovepad een nog groter avontuur wordt voor jong en oud.”

Multimovepad Sixtusbossen – kasteeldomein De Lovie

Vorig jaar werd in de Sixtusbossen en op het kasteeldomein De Lovie een gloednieuw Multimovepad gerealiseerd. Dit bewegwijzerde pad van ongeveer 4,5 kilometer lang is een ideale mix van bewegen, ravotten en natuurbeleving. Natuurlijke hindernissen en houten constructies dagen de kinderen uit om samen met vriendjes en familie op ontdekkingstocht te gaan en daarbij verschillende bewegingsvaardigheden in te oefenen. Start is voorzien op de parking aan de Sixtusbossen (hoek Leeuwerikstraat – Canadaweg). Eén lus doorkruist de Sixtusbossen terwijl de andere lus door het kasteeldomein De Lovie gaat.

 


v.l.n.r. Yves Bondue (verteller), Jurgen Vanlerberghe (voorzitter Regionaal Landschap Westhoek), Ann Vansteenhuyse (Regionaal Landschap Westhoek), Lieven Lanszweert (Natuur en Bos), Angie Verbrigghe (De Lovie vzw), Nele Saint-Germain (Regionaal Landschap Westhoek), Erwin Verfaillie (boswachter Natuur en Bos)