Landschapsvrijwilligers werken meer dan 1.000 uren in het Ieperse landschap

Het Leader-project ‘Landschapsvrijwilligers’ loopt ten einde. Het initiatief van Regionaal Landschap Westhoek vzw, i.s.m. Stad Ieper en Regionale Landschappen De Voorkempen en Kleine en Grote Nete, zette een vrijwilligerswerking op om de landschapskwaliteit in de Westhoek te verbeteren.

 

Vrijwilligers in Ieper

Stad Ieper was ‘teststad’ om de vrijwilligerswerking op te zetten. Aan het einde van het proefproject zijn een vijftiental vaste vrijwilligers om de twee weken op woensdag en zaterdag aan de slag in hun stad, goed voor meer dan 1.000 vrijwilligersuren. “Het is fijn om zoveel vrijwilligers actief te zien in het landschap van onze stad. De cijfers bewijzen dat de maatschappelijke meerwaarde niet valt te onderschatten en dat heel wat vrijwilligers effectief de handen uit de mouwen willen steken voor een kwalitatief landschap. Als stad zijn we overtuigd van de meerwaarde van deze vrijwilligerswerking die we uiteraard willen behouden en indien mogelijk uitbreiden,” zegt Valentijn Despeghel, schepen van Natuur en Landschap van stad Ieper.

 

Meerwaarde in het landschap

De taken die de vrijwilligers uitvoeren, bieden een grote meerwaarde van wat de bestaande groendiensten en maatwerkbedrijven binnen hun tijdscapaciteit kunnen uitvoeren. Landschapsvrijwilliger Piethein Claeys vult aan: “We zorgden al voor meer dan 8.500 m² ecologisch maaibeheer, hingen 20 nestkasten op, vulden 6 insectenhotels, bouwden 11 takkenrillen, maakten meer dan 1.400 m wandelpad vrij, snoeiden 160 m hagen en plantten 1.275 bomen aan.” Al deze acties dragen bij aan een kwaliteitsvoller landschap waar zowel recreanten als de biodiversiteit wel bij varen.

 

Toekomst

“Het is duidelijk dat dergelijke initiatieven de moeite zijn om in de toekomst te bestendigen,” aldus gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, voorzitter van Regionaal Landschap Westhoek vzw. De vzw bekijkt momenteel wat de mogelijkheden zijn om de vrijwilligerswerking uit te breiden naar andere steden en gemeenten. Het smaakt in elk geval naar meer. De vrijwilligers van Ieper werden alvast bedankt voor hun inzet en kregen nog een t-shirt en drinkfles, zodat ze nog lang verder kunnen bouwen aan het Ieperse landschap.