Gratis schaduwbomen voor landbouwers

In de gemeenten De Panne, Langemark-Poelkapelle en Veurne kunnen landbouwers gratis bomen krijgen om op hun weides te planten. De actie van Regionaal Landschap Westhoek vzw kreeg de ludieke slagzin ‘Staat de airkoe in jouw weide aan?’

 

Van winterlindes tot fladderiepen

Landbouwers uit de drie deelnemende gemeenten krijgen binnenkort een flyer met bestelformulier in de bus. Bestellen kan ook online via www.west-vlaanderen.be/airkoe. De bomenplanner van Regionaal Landschap Westhoek vzw komt vervolgens langs bij de landbouwer en bekijkt welke weideboom geschikt is. Er is keuze uit verschillende soorten gaande van winterlinde tot zomereik en van tamme kastanje tot fladderiep. Bestellen kan nog tot eind maart.

 

Bomenplan

“Schaduwbomen beschermen vee tegen verhitting in de zomer. Op die manier verhogen we het dierenwelzijn en verfraaien we bovendien het landschap,” zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, voorzitter van Regionaal Landschap Westhoek vzw. De actie rond schaduwbomen in weides is een onderdeel van het bomenplan. Op dat bomenplan kunnen gemeenten intekenen om hun bomen op openbaar domein te inventariseren, met als doel deze efficiënter te beheren.