Hoe werkt de fruithub?

Hangen er dit jaar te veel appelen aan de bomen in je tuin? Breng ze naar onze fruithub en wij maken er appelsap van!

 

  1. Pluk je appelen en peren. Overrijp fruit wordt niet aangenomen (enkel harde, groene peren worden toegelaten).
  2. Breng het teveel aan fruit (tussen 20 en 100 kg) naar één van onze fruithubs (overzicht hieronder). Peren bied je gescheiden van appelen aan.
  3. Het fruit dat je binnenbrengt wordt ter plaatse gewogen.
  4. Wij laten alle ingezamelde fruit samen persen.
  5. Een tweetal weken later haal je je bag-in-box(en) met appel- en perensap terug op. Je betaalt hiervoor enkel de productiekosten.

Waar zijn er fruithubs?

  • Zondag 21/09 van 14 tot 16.30 uur: Houthulst (markt)
  • Zaterdag 27/09 van 13 tot 15 uur: Vleteren (parking hoek Canadaweg en Krombeekseweg)
  • Zondag 05/10 van 14 tot 16 uur: Ieper (parking Citadelstraat)

 

Waarom een fruithub?

  • Sap maken van je fruit is een makkelijke manier om fruit te verwerken
  • Voor wie weinig fruit heeft om zelf appels te laten persen
  • Om verspilling tegen te gaan

 

Hoe gaan we te werk?

  • De hoeveelheid appelen en peren die je binnenbrengt wordt naar beneden afgerond (tot op een veelvoud van 10 kg)
  • Breng minimum 20 kg mee
  • Breng maximum 100 kg mee. Vanaf 120 kg kan je rechtstreeks bij de loonperser terecht.
  • 10 kg appelen = 5 liter sap = 1 bag-in-box
  • Het sap wordt geperst bij Lombarts Calville, ondergaat een bezinkingsproces en is kwalitatief zeer hoogstaand

 

Kostprijs

  • Per bag-in-box appel- en perensap betaal je € 10. Je betaalt dit via Payconiq op het moment dat je je fruit binnenbrengt. Je ontvangt tegoedbonnen waarmee je eind oktober je sap kan ophalen

 

Registreren gaat sneller!

Dit jaar hangt er uitzonderlijk veel fruit aan de bomen. Hou daarom rekening met een wachtrij op de fruithub. Registreer je voor een snellere afhandeling vooraf:

 

Vroeg fruitjaar!

Door het uitzonderlijk vroege fruitjaar pluk je het fruit best tijdig en bewaar je het tot de fruithubs. Enkele bewaartips:
  • Koel: bewaar fruit in een koele ruimte (bij voorkeur onder de 10°C)
  • Donker: vermijd direct zonlicht – een kelder of donkere berging is ideaal
  • Droog: zorg dat het fruit niet vochtig ligt om schimmelvorming te voorkomen

 

Sap afhalen

  • Houthulst (Vrijetijdscampus, Paardedreef 6):
    • woensdag 8 oktober van 13.00u tot 21.00u
    • donderdag 9 oktober van 13.00u tot 21.00u
    • vrijdag 10 oktober van 13.00u tot 21.00u
  • Vleteren (Bib Oostvleteren, Veurnestraat 4):
    • donderdag 16 oktober van 16.00u tot 18.30u
    • zaterdag 18 oktober van 09.30u tot 12.30u
  • Ieper (Auris, Ter Waarde 1):
    • woensdag 15 oktober van 16.00u tot 18.00u
    • zaterdag 18 oktober van 10.00u tot 12.00u

Fruitig erfgoed

Dit kadert in het project Fruitig Erfgoed.