Duizelingwekkende cijfers

Nu het plantseizoen achter de rug is, blikt het Regionaal Landschap Westhoek terug op een boerenjaar. 1.269 bomen en 42.628 stuks bosgoed kregen een plek in de regio, verspreid over 60 landschapsplannen of landschapsbedrijfsplannen, 4 schoolvergroeningen en 10 gemeentelijke projecten.

 

Landschap vergroenen

Het Regionaal Landschap Westhoek werkt samen met inwoners aan een duurzaam landschap: ze plant hagen, bomenrijen en boomgaarden aan en graaft poelen. En dit plantjaar waren er dat veel. Maar liefst 42.628 stuks bosgoed gingen de grond in, goed voor meer dan 8,5 km hagen en heggen. Ook het onderhoud maakt een belangrijk deel van de werking uit. Zo werd er 40 km haag geschoren, 50 km trage wegen gemaaid en 700 knotbomen onderhouden.

Goed leven

Dit alles draagt bij tot een streek waar het aangenaam wonen en leven is. En niet enkel voor de mens. “Deze ingrepen zorgen dat enkele unieke planten-en dierensoorten zich hier thuis blijven voelen,” vertelt voorzitter Jurgen Vanlerberghe. “70 are bloemenweide moeten o.a. de bijen een duwtje in de rug geven.”

Regionaal Landschap Westhoek bij jou

Inwoners van het buitengebied kunnen een beroep doen op het Regionaal Landschap Westhoek voor het uittekenen van plannen, maar ook binnen de stads- en dorpsgrenzen betekent het Regionaal Landschap veel. Zo kunnen buurtbewoners of verenigingen een groen projectidee indienen bij het Landschapsfonds Westhoek. Of misschien kwam je hen, net als 6.000 andere deelnemers, tegen op één van de meer dan 70 (vormings)activiteiten die ze mee organiseerden. Meer info over aanplantingen, activiteiten, wandel- en fietsmogelijkheden op www.rlwesthoek.be.