40.000ste plantje de grond in

Maandag wordt met de aanplant van het 40.000ste plantje in het Regionaal Landschap Westhoek het plantseizoen van deze winter afgesloten. In totaal zorgde het Regionaal Landschap Westhoek voor meer dan 8 km hagen en heggen en 40.000 stuks bosgoed. Deze plantten ze aan bij 57 particulieren of landbouwers en bij 16 scholen. De laatste plantjes gingen de grond in op een zorgboerderij in Kortemark.

 

2020, wat een jaar

Al deze ingrepen zorgen voor een behoud van, of een verbetering van ons landschap. Een streek waar veel kleine landschapselementen (KLE’s) zoals knotbomen of hagen het uitzicht vaak typeren. Meer dan 1.000 nieuwe hoogstam(fruit)bomen sieren dat Westhoek-landschap voortaan. Ook het onderhoud van deze KLE’s is belangrijk. Het Regionaal Landschap Westhoek onderhield meer dan 300 knotbomen en maaide bijna 50 km trage wegen. Om nog maar te zwijgen van de eerste zwaluwtil in de regio, één van de vele biodiversiteitsacties die het Regionaal Landschap realiseerde. Ze doen dit telkens in samenwerking met de betrokken eigenaars en gemeentes. Wegens de COVID-19 pandemie en de bijhorende staycation ontdekten inwoners ook meer dan ooit de speurfolders uit de reeks “speuren in het bos”. Met 5.661 verkochte exemplaren moet zowat elk gezin met kinderen de speurtochten ondertussen kennen.

 

Natuur en zorg

Dat de laatste planten van dit seizoen de grond in gaan bij de zorgboerderij van Tom Maes uit Kortemark, is niet zomaar gekozen. Alle Regionale Landschappen in Vlaanderen werken in 2021 immers rond het thema “natuur met zorg”, waarin zorginstellingen een nieuw doelpubliek vormt om landschappelijke ingrepen te realiseren. Vanaf dit najaar kunnen zorginstellingen uit de Westhoek ook bij hun Regionaal Landschap terecht.

 

Tom Maes uit Kortemark vormt zijn klassiek landbouwbedrijf om tot een zorgboerderij waar de focus ligt op mensen met een beperking. “Naast het samenwerken op de boerderij willen we hen ook integreren in de maatschappij door hen als gastheer van de zorgboerderij mensen te laten ontvangen. Samen met de bezoekers doen ze activiteiten zodat hun zelfvertrouwen een enorme boost krijgt,” aldus Maes. Het bedrijf krijgt voor de omvorming van het bedrijf steun in kader van Leader.

 

Link naar jaarverslag