separator

Onderhoud

Knotbomen

Eén van de meest opvallende verschijningen in ons landschap zijn de knoestige knotbomen. Ze vormen de groene naden van ons vlakke landschap, maar ze vergen wel onderhoud. Heb je zelf zulke knotbomen staan en ontbreekt je de tijd om het beheer uit te voeren? Wij brengen knotters en eigenaars van knotbomen bij elkaar.

 

Wanneer laten knotten?

 

Knotten gebeurt tussen november en maart, wanneer de sapstroom in rust is. Maar knotten doe je beter niet als het vriest. We raden je aan om je knotaanvraag in te dienen vóór midden oktober. Zo ben je zeker dat we je aanvraag het daarop volgende winterseizoen nog kunnen behandelen.

 

Je knotaanvraag kan via deze link! Op de website goedgeknot.be kan je zowel knotbomen aanbieden die een onderhoudsbeurt kunnen gebruiken of zelf knotter worden.

 

Meer info over knotten? Contacteer Xavier Vlaemynck op het nummer 0478 21 14 56.

Haagvlechten

Haagvlechten zorgt voor mooie, gezonde heggen. Vooral meidoorn is hiervoor bijzonder geschikt, maar ook haagbeuk, hazelaar, sleedoorn, gelderse roos en kornoelje kun je vlechten. De techniek biedt een garantie op een jonge, gezonde en dichte haag!

 

De techniek bestaat erin de stam van de struiken laag in te kappen, zonder ze helemaal door te kappen, en deze dan in te vlechten. In het voorjaar vormen deze gelegde struiken een dicht netwerk van takken, ondoordringbaar voor mens, hond en vee. Hagen leggen of haagvlechten werd in onze streken al honderden jaren toegepast om alleenstaande boerderijen tegen indringers te beschermen, om het vee op het perceel te houden, als leverancier van hout …

Hagen scheren

Indien je niet over voldoende tijd of materiaal beschikt om je hagen zelf te onderhouden, kun je steeds een beroep doen op vzw ‘t Boerenlandschap. Dit is een vereniging van boeren en burgers die hagen scheert.

 

Naast het scheren van hagen, verhuurt de vzw ook:

  • een schijveneg voor niet-kerende bodembewerking
  • een compostkeerder (voor het composteren van bedrijfseigen restmateriaal),
  • een draadmachine (voor het afspannen van weide of tuin)
  • een houtsplijtmachine

 

Daarnaast kunnen landbouwers bij ‘t Boerenlandschap eveneens terecht voor het beheer van perceelranden.

 

Alle informatie: www.boerenlandschap.be

Hoogstamboomgaard

Heb jij een hoogstamboomgaard? Maar heb je het snoeien nog niet onder de knie? Geregeld organiseren wij de cursus “snoeien hoogstamboomgaard”. Daar leer je alle kneepjes van het vak.

 

Heb je teveel fruit? Wij weten raad! Meld je aan op Goed Geplukt en laat anderen weten dat jij je oogst met hen wil delen.

 

Hoe snoei je je hoogstamfruitbomen? Bekijk hiernaast het filmpje met tips van de expert.

Loket Onderhoud Buitengebied

Doelstelling: het efficiënt organiseren van het beheer van landschappelijke en recreatieve infrastructuur in de Westhoek in samenwerking met steden en gemeenten.

 

Hieronder verstaan we:

  • hagen
  • houtkanten
  • laanbeplanting langs gemeentewegen of openbaar domein
  • paden op recreatieve routes of netwerken

 

We maken een plan op voor het beheer van die groenstroken en recreatieve verbindingen.