Blankaart XL

Wandeldag op maat

Ga op 17 oktober tussen 9.30 en 17.30 uur vanuit één van de wandelpoorten op stap door het polder- en broekgebied aan de IJzer met de exclusieve WandelwIJzer. Op de IJzer zelf en het Kanaal Ieper-IJzer liggen fluisterbootjes of veerpontjes klaar daar waar ooit authentieke voetveren actief waren. Twee taxibootjes brengen je van de IJzerboomgaard naar Sint-Jacobskapelle. Daardoor kan elke deelnemer op eigen houtje en tempo unieke verbindingen bewandelen. Meer nog: er is een gratis stappersbus die een vast traject aflegt en waarop wandelaars overal kunnen op- en afstappen.

De Wandelwijzer kan je hier downloaden of vind je in de boxen aan één van de startlocaties.

Deelnemen is gratis. Inschrijven is niet nodig. Honden worden geacht aan de leiband te lopen. Bij natte weersomstandigheden is hoog en stevig schoeisel aangewezen.

 

Molens, musea en mooie uitkijkpunten

In het natuurrijke gebied zijn heel wat ingerichte observatieposten aanwezig. Misschien kom je er wel een Natuur.ranger tegen die op al je vragen kan antwoorden. Ook de aanwezigheid van horecazaken en picknickplaatsen op het netwerk zorgen onderweg voor aangename rustpunten. Wie tuk is op ijs vindt ongetwijfeld wel een passend smaakje in de ijshoeves Hof van de Rhille en het Madeliefje. De Fot’oeil en De Knockebrug zijn niet alleen leuke herbergen, ze herbergen elk ook een bijzondere museumkamer. Wil je hogerop, dan bieden verschillende torens of de trappen van de Beukelaremolen uitzonderlijk die mogelijkheid. Vzw De Boot houdt bovendien haar openmolendag. En passant aan haar thuisbasis op het water kan je ook Beukelarebrood of –appeltaart proeven. In Bezoekerscentrum De Blankaart staan de vele watervogels centraal en in Boezinge kan je een biertje proeven in het prachtige kader van brouwerij Leroy.

 

Dag van de Trage Weg

Deze dag is een organisatie van het Regionaal Landschap Westhoek i.s.m. het bezoekerscentrum De Blankaart, Trage Wegen IJzergemeenten (TWIJG) en de gemeenten Diksmuide, Houthulst, Ieper en Lo-Reninge in het kader van de Dag van de Trage Weg. Op initiatief van vzw Trage Wegen (www.dagvandetrageweg.be) wordt op deze dag niet alleen aandacht gevraagd voor de vele mooie autovrije of –luwe wegen die Vlaanderen nog rijk is, ze wil ook wijzen op de behoefte om het netwerk met vernieuwende ideeën verder te ontplooien. Trage wegen vormen immers één van de hefbomen om zowel op het platteland als in het verstedelijkte gebied een betere en (be)leefbare mobiliteit aan te zwengelen.