Project Biodivers tuinieren

Tuinen beslaan meer dan 10% van de oppervlakte in Vlaanderen. Een gigantische oppervlakte, met heel wat potentieel om planten en dieren een thuis te bieden. Maar welke soorten kan je in je tuin verwelkomen, en hoe pak je dit praktisch aan?

 

Binnen het LEADER project ‘Biodivers tuinieren in de Westhoek’ werkt Regionaal Landschap Westhoek vzw samen met de gemeenten Diksmuide, Poperinge en Veurne om inwoners te activeren om zelf aan de slag te gaan in hun tuin voor meer biodiversiteit.

 

Met de ontwikkeling van een educatief pakket voor schoolvergroeningen willen we leerlingen en hun ouders kennis laten maken met de natuur in hun omgeving en wat je zelf op school en bij je thuis kan doen om deze natuur een handje te helpen.

 

Overtuigd om thuis zelf aan de slag te gaan, maar twijfel je over de juiste aanpak of wat de mogelijkheden zijn in je tuin? Wil je weten welke soorten uit de omgeving je naar je tuin kan lokken? In de drie partnergemeenten zetten we ook in op het oprichten van een vrijwilligerswerking met tuincoaches die bij jou thuis langskomen om je in de juiste richting te helpen.

Samen aan de slag gaan is natuurlijk beter dan alleen. Daarom vergroenen we in dit project ook enkele plekken op het openbaar domein en gaan we samen met inwoners aan de slag voor een groenere wijk. Op deze manier worden individuele tuinen meer dan een groene stapsteen, maar vormen ze een groter geheel met ruimte voor biodiversiteit.

Ook advies van een tuincoach nodig om leven in je tuin te brengen?

Ben je van plan om je tuin onder handen te nemen? Droom je van een tuin met een aangenaam klimaat die bruist van het leven, maar weet je niet hoe daaraan te beginnen? Vraag je tuinbezoek aan. Deze vinden plaats in het najaar van 2024.

Word jij tuincoach?

Helemaal overtuigd van het belang van biodiverse(re) tuinen?

 

Voel je het kriebelen om jouw kennis als hobbytuinier te delen met anderen?

 

Ben je gepassioneerd om tuineigenaars in je eigen stad (Diksmuide, Poperinge of Veurne) een handje te helpen met dit biodivers verhaal?

 

Dan ben jij de tuincoach die we zoeken!

 

Je krijgt een opleiding van experten rond ecologisch tuinieren en tuinaanleg. De vier lessen gaan door op zaterdagvoormiddag in juni en augustus. Je wordt ondergedompeld in de wondere wereld van bloemen, bollen, struiken en natte borders om zo van elk tuinbezoek een succes te maken. Ook al ben je op vele vlakken al expert, je blijft zeker welkom, want enerzijds is je kennis een meerwaarde tijdens de opleiding en anderzijds komen nog heel wat andere skills aan bod!

 

Nadien begeleid je tuineigenaars uit je stad die hulp inroepen om hun tuin ecologischer te maken. Voor elk bezoek ontvang je een vrijwilligersvergoeding van € 20. Wij zorgen voor een fijne, ontspannen omkadering met de groep vrijwilligers!

 

Interesse?

Schrijf je in voor onze lessenreeks:

 

  • Zaterdag 8 juni
  • Zaterdag 29 juni
  • Zaterdag 6 juli
  • Zaterdag 20 juli

 

We starten telkens om 9 uur en ronden af om 12.30 uur.

 

Twijfel je nog? Sluit dan vrijblijvend aan op les één.

 

Woon je niet in één van de drie parnersteden, maar wil je eventueel in de toekomst aansluiten bij de tuincoaches als die in je eigen gemeente worden opgestart? Bezorg ons hieronder je contactgegevens, dan houden we je op de hoogte!